Μπανάνες

Συντήρηση
Σε αποθηκευτικούς χώρους με θερμοκρασία 10 έως 20ο C,σε ερμητικά κλειστή  νάιλον συσκευασία ωριμάζουν γρήγορα εντός 7 ημερών από την ημερομηνία συγκομιδής.
Αν θέλετε να διατηρηθούν
περισσότερο οι μπανάνες σας τότε ξεχωρίστε τις ώστε να μην είναι όλες μαζί.
Οι χώροι θα πρέπει να είναι καλά αεριζόμενοι χωρίς υγρασία.
Επίσης πρέπει να αναπνέουν, δηλαδή να μην είναι ερμητικά κλεισμένες στις συσκευασίες τους, και να μην βρίσκονται σχετικά κοντά ή σε επαφή με άλλα προϊόντα όπως μήλα, τομάτες, ακτινίδια, γκουάβα κ.α.

Ωρίμανση
Πρέπει να ωριμάζουν σε θερμοκρασίες από 14,5οC έως 18οC, με σχετική υγρασία του αέρα 85-95% για περίπου 7-15 ημέρες.
Κατά τη διαδικασία της ωρίμανσης, παράγεται πολλή θερμότητα, για αυτό θα πρέπει οι χώροι να είναι κλιματιζόμενοι αν είναι δυνατόν.
Για να επιταχυνθεί η διαδικασία ωρίμανσης στις 7 ημέρες περίπου μπορούμε να τις τοποθετήσουμε σε νάιλον συσκευασία με ένα κομμένο μήλο, τομάτα, ακτινίδιο, γκουάβα  κ.α.  αφού τις καταβρέξουμε με λίγο νερό για έχουν σχετική την υγρασία που χρειάζονται.
Ένα μετρίου μεγέθους  μήλο, τομάτα, ακτινίδιο, γκουάβα και 500 γραμμάρια νερό είναι αρκετό για να ωριμάσουν 20 έως 40 κιλά.  Αν δεν διαθέτετε ένα από τα παραπάνω φρούτα απλά φροντίστε για την σχετική υγρασία και οι μπανάνες θα ωριμάσουν σε διάρκεια 10-15 ημερών.

Παρατήρηση
Δείτε την ημερομηνία συγκομιδής που αναγράφετε στην συσκευασία.
Αν  για κάποιο λόγο δεν είναι διαθέσιμη  επικοινωνήστε μαζί μας.
Με βάση την ημερομηνία συγκομιδής θα πρέπει να γίνετε ο υπολογισμός για την συντήρηση ή ωρίμανση.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει στον χώρο αποθήκευσης να γνωρίζετε την θερμοκρασία καθημερινά. Τοποθετήσετε λοιπόν ένα  θερμόμετρο.

Υψηλότερες θερμοκρασίες από τις προδιαγραφές που αναφέρθηκαν θα βοηθήσουν στην ωρίμανση αλλά όχι στην συντήρηση.
Επίσης αν ο χώρος δεν διαθέτει κλιματισμό  θα πρέπει να γνωρίζετε την θερμοκρασία και να παρακολουθείτε καθημερινά την πορεία ωρίμανσης.
Παπάγια, Papaya

Συντήρηση
Σε αποθηκευτικούς χώρους με
θερμοκρασία 10 έως 20ο C.
Διατηρείτε και σε ψυγείο για διάστημα 15 έως 20 ημερών από την συγκομιδή όταν είναι σχετικά ώριμη δηλαδή όταν είναι πρασινοκίτρινη, πρασινοπορτοκαλί εξωτερικά.
Αν τη προμηθευθείτε πράσινη τότε μπορεί να συντηρηθεί μεγαλύτερο διάστημα των 30 ημερών.


Ωρίμανση
Ωριμάζει σε θερμοκρασίες από 18οC έως 30οC, με σχετική υγρασία του αέρα 85-95% για περίπου 7 έως 15 ημέρες.
Όταν ωριμάσει παίρνει πρασινοκίτρινο έως πορτοκαλί χρώμα εξωτερικά και μπορεί να έχει μερικές σκούρες κηλίδες που δεν θα πρέπει να σας ενοχλήσουν.


Παρατήρηση
Με βάση την ημερομηνία συγκομιδής θα πρέπει να γίνετε ο υπολογισμός για την συντήρηση ή ωρίμανση.
Επειδή η παπάγια μπορεί να καταναλωθεί πράσινη αλλά και σαν κίτρινη είναι χρήσιμο να τις διαχωρίσουμε αφού οι κίτρινες και πορτοκαλί είναι έτοιμες για διάθεση και δεν χρειάζονται ωρίμανση.
Εάν εμφανίζουν κηλίδες ή στίγματα όταν είναι ώριμες δεν πρέπει να ανησυχήσετε δεν είναι ένδειξη αλλοίωσης. 
Φρούτα του Πάθους, Passion Fruits

Συντήρηση
Σε αποθηκευτικούς χώρους με
θερμοκρασία 10 έως 25ο C,  για διάστημα μεγαλύτερο από 20 ημερών.
Διατηρούνται και σε κατάψυξη για διάστημα και 3 μηνών από την συγκομιδή, αλλά πρέπει να καταναλωθεί αμέσως μετά την απόψυξη.

Ωρίμανση
Δεν χρειάζεται ωρίμανση διατίθενται ώριμα.
Η συγκομιδή  γίνετε όταν τα φρούτα πέφτουν από το φυτό στην γη. Τότε είναι ώριμα. 

Παρατήρηση
Ανάλογα με το πόσο καιρό μείνουν αδιάθετα, σιγά σιγά αποκτούν εξωτερικά μικρά βαθουλώματα και δεν είναι τελείως λεία  επιφανειακά. Αυτό σημαίνει ότι ωριμάζουν εσωτερικά και έχουν πιο γλυκιά γεύση. Όμως χάνουν βάρος και αποξηραίνονται σιγά σιγά.
Φυσαλίδα, Physalis

Συντήρηση
Σε αποθηκευτικούς χώρους με
θερμοκρασία 10 έως 18ο C,  για διάστημα όχι μεγαλύτερο από 15 ημέρες.

Ωρίμανση
Δεν χρειάζεται ωρίμανση Διατίθεται ώριμη.


Παρατήρηση
Επειδή ο καρπός  περιβάλλεται από εξωτερικά φυλλαράκια που είναι αποξηραμένα ενδεχομένως  αυτά να μαυρίσουν αν έχουν επαφή με νερό ή υπερβολική υγρασία. Αυτό προκαλεί σταδιακή αλλοίωση στο καρπό.
Πασιφλόρα, Passion Flower

Συντήρηση
Σε αποθηκευτικούς χώρους με
θερμοκρασία 10 έως 18ο C,  για διάστημα όχι μεγαλύτερο από 10 ημέρες.


Ωρίμανση
Δεν χρειάζεται ωρίμανση Διατίθεται ώριμη.


Παρατήρηση
Είναι αρκετά ευαίσθητη και δεν αντέχει σε καμιά είδους πίεση ή υπερβολική ζέστη. Ο φλοιός της τραυματίζεται εύκολα, και πρέπει να καταναλώνεται σε γρήγορο χρονικό διάστημα.
Πεπίνο, Solanum muricatum

Συντήρηση
Σε αποθηκευτικούς χώρους με
θερμοκρασία 10 έως 20ο C.
Διατηρείτε και σε ψυγείο για διάστημα 15 έως 20 ημερών από την συγκομιδή όταν είναι σχετικά ώριμο δηλαδή όταν είναι από ανοικτό πρασινοκίτρινο έως το χρώμα του κεχριμπαριού.


Ωρίμανση
Δεν χρειάζεται ωρίμανση Διατίθεται ώριμο.


Παρατήρηση
Προφυλάξτε το από έντομα και κάμπιες.
Γκουάβα, Guava, Guyava, Kuawa

Συντήρηση
Σε αποθηκευτικούς χώρους με
θερμοκρασία 10 έως 20ο C.
Διατηρείτε και σε ψυγείο για διάστημα 7 έως 20 ημερών από την συγκομιδή.

Ωρίμανση
Πρέπει να ωριμάζουν σε θερμοκρασίες από 14,5οC έως 18οC, με σχετική υγρασία του αέρα 85-95% για περίπου 7-15 ημέρες.


Παρατήρηση
Είναι αρκετά ευαίσθητη όταν είναι ώριμα και δεν αντέχει σε καμιά είδους πίεση ή υπερβολική ζέστη. Ο φλοιός του τραυματίζεται εύκολα, και πρέπει να καταναλώνεται σε γρήγορο χρονικό διάστημα.
Συντήρηση, Φυσική Ωρίμανση Προϊόντων
Τα προϊόντα μας χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για τον τρόπο συντήρησης και ωρίμασης αν χρειαστεί, και είναι χρήσιμο να ενημερωθείτε για αυτά τα θέματα.
Παρακάτω λοιπόν θα σας  δώσουμε χρήσιμες πληροφορίες για την συντήρηση, την ωρίμανση των προϊόντων στους χώρους σας.
Κατεβάστε το σχετικό αρχείο εδώ