Φρούτο του Πάθους, Passionfruit,


Το φρούτο του πάθους είναι ένα είδος τροπικού φρούτου. Η λατινική του ονομασία είναι "Passiflora edulis".
Φρούτο του πάθους είναι η κοινή ονομασία του φυτού Passiflora edulis που ανήκει στην οικογένεια Passifloraceae.
Το φυτό είναι ξυλώδες και αναριχώμενο δενδρύλιο με τρίλοβα φύλλα. Τα άνθη του είναι μεγάλα σε μέγεθος και αρωματικά. Το φρούτο είναι σχεδόν στρογγυλό με διάμετρο που κυμαίνεται από 4 - 7,5 εκατοστά.
Περιβάλεται από σκληρή φλούδα 3 mm παχιά, λεία, κηρώδης και με χρώμα που ποικίλει από βαθύ μωβ μέχρι απαλό κίτρινο. Kάτω από τη φλούδα υπάρχει ένα στρώμα λευκής ψύχας πάχους 6mm. Στο εσωτερικό υπάρχει μια κοιλότητα γεμισμένη (περισσότερο ή λιγότερο) με μεμβρανώδεις αρωματικούς σάκους με διπλά τοιχώματα (250 περίπου). Αυτοί με τη σειρά τους είναι γεμάτοι με πορτοκαλί χυμώδη πολτό και με μικρά, σκληρά, σκούρα καφέ ή μαύρα σπέρματα. Έχει αρωματική, υπόξινη εώς όξινη γεύση.
Τα φρούτα του πάθους προέρχονται από την νότια Βραζιλία, Παραγουάη και βόρεια Αργεντινή, αλλά καλλιεργούνται σε όλες σχεδόν τις τροπικές περιοχές του πλανήτη. Υπάρχουν δύο  διακριτέςκατηγορίες. Η κίτρινη με μεγαλύτερα φρούτα και καφέ σπέρματα και η μωβ με μικρότερα φρούτα, πιο αρωματικά, πιο γλυκά, με περισσότερο χυμό και με μαύρα σπέρματα. Υπάρχουν περίπου 15 καλλιεργούμενες ποικιλίες.
Το φρούτο του πάθους τρώγεται ωμό, αφού κοπεί στη μέση και αφαιρεθούν με κουτάλι οι σπόροι. Προστίθεται σε σαλάτες ή σε αναψυκτικά. Kυρίως όμως χρησιμοποιείται ο χυμός του, σε αναψυκτικά, σιρόπια, κοκτέιλς, ζελέ, σάλτσες, παγωτά, γεμίσματα γλυκών, γρανίτες κ.α.

Τα ώριμα φρούτα περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, πλούσια σε φυτικές ίνες και ουσίες με αντιοξειδωτική δράση.
 
 
 
 
Η σύνθεση των φρούτων του πάθους
100 γρ φρούτα του πάθους περιέχει:
κατά μέσο όρο περίπου 68 θερμίδες

* Νερό - 78 g
* Πρωτεΐνες - 2,4 g
* Λίπος - 0,4 g
* Υδατάνθρακες - 13,4 g
* Φυτικές ίνες (κυτταρίνη) -1,5 r

Βιταμίνες στα φρούτα του πάθους:

* Βιταμίνη Α (β-καροτένιο) - 0,24 mg
* Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) - 0,02 mg
* Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη) - 0,1 mg
* Η νιασίνη (βιταμίνη Β3 ή βιταμίνη PP) - 2,5 mg
* Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) - 0,2 mg
* Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) - 0,4 mg
* Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) - 14 mcg
* Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) - 24 mg
* Βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη) - 0,4 mg
* Βιοτίνη (Βιταμίνη Η) - 5 mcg
* Βιταμίνη Κ (fillohinon) - 10 mcg



Οι διατροφολόγοι συνιστούν να χρησιμοποιήσετε φρούτα του πάθους σε ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος, του ήπατος, του ουροποιητικού συστήματος και για την μείωση βάρους.
Επίσης, προσφέρουν αντιμικροβιακές, αντιπυρετικές ιδιότητες,ι καθαρτική δράση, και μειώνουν τη χοληστερόλη, βελτιώνουν την πέψη και προωθούν την απέκκριση του ουρικού οξέος και άλλων μεταβολικών προϊόντων.
Έχουν τονωτική επίδραση, ηρεμώντας το σώμα, βοηθούν στον ύπνο και καταστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.


Διαβάστε περισσότερα: